Странице

Thursday 8 March 2012



“MUNGOS LOGOS’’

Još od Egipatskih kraljeva Mungos je bio mitska životinja.Mungos je prvi signalizirao na opasnost,više video, reagovao i  više delovao od nas samih-ljudskih bića.
Iz naziva “Mungos logos ” ne može se sugerisati tema, jer se radovi bave velikim brojem tema, koje će biti predstavljene kroz ceo ciklus radova, koje pored crteža i slika, čini i instalacija knjige “Mungos logos” i skulptura Mungosa koja nosi slike predstavljene u perspektivi. Sve to čini koncept nazvan Mungos Logos koji u sebi sadrži više oblika obuhvaćenih u prostoru i prikazanih na netipičan način, ukrštanjem skulpture i slike, spajanjem više oblika stvaranja u jedan prikaz opšteg stanja sveta i društva.
Ciklus radova “Mungos logos” nastao je kao dugogodišnje traganje za uzrokom, stanjem i posledicom današnjeg sveta. Sveta, gde smo u izobilju neznanja izgubili svest o suštini našeg postojanja, misiji na ovoj planeti i sebi.
”...Svet u kome je stvaralačka snaga zamenjena razornom moći, poštovanje – potrebom omalovažavanja iz egocentričnosti, skromnost – pohlepom neviđenih razmera, koraci – hukom motora, vera – postavljanjem distance primitivnih praznovernika, ljubav – činom uzajamnog neverstva i bola, dobro – ništavilom, zajedništvo – potrebom pojedinca za alternativnim načinom života... ” (deo iz predgovora knjige “ Mungos logos”).
Namera autora radova “Mungos logos” je da prenese jasnu poruku publici  i stručnoj javnosti o svetu u kome živimo i u kome smo svi odgovorni, ali i da postavi pitanje ”Da li nam je potrebna umetnost koja prikazuje ono što ne želimo videti?“

                                         Mungos-skulptura
                                         Detektor-perspektiva
                                       "Ispod i iznad kore",kombinovana teh.,50x50
                                       "Kondezacija prijanja",kombinovana teh.,50x50
                                       "Neviđena razmera",kombinovana teh.,50x50
                                       "Pokušaj",kombinovana teh.,50x50
                                       "Smena",kombinovana teh.,50x50
                                       "Velika porodica",kombinovana teh.,50x50
 

No comments: